Kreikkalainen ruoka maistuu kesälle! Tästä postauksesta löydät viiden suosikkiruokamme reseptit: moussaka, souvlaki, fetadippi, keftedes ja kreikkalainen salaatti. Herkullisia lukuhetkiä!
Ruoka on vain yksi niistä syistä, miksi Kreikka on hurmannut meidät – mutta suuri syy onkin! Maut, tuoksut ja ruokailun sosiaalinen merkitys ovat niitä asioita, joita kaipaamme jokaisen Kreikan loman välissä. Eikä ihmekään, sillä Välimeren ruokavalio, viljely, sadonkorjuu ja ruoanlaitto ovat osa UNESCON aineettomia kulttuuriperinteitä.
Olemme koonneet reseptit herkullisimmista ruoista, joita on pakko saada maistella jokaisella Kreikan lomalla. Ja jos et juuri nyt pääse istumaan iltaa kreikkalaisen rantakadun tavernaan, näistä saat varmasti helpotusta ennen seuraavaa Kreikan lomaasi. 💕

Mousaka
Ainekset
3 perunaa
5-6 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
1 kurpitsa/kesäkurpitsa
1 munakoiso
Timjamia, oreganoa
Suola & pippuri
Lihakastike
1 sipuli
2 rkl oliiviöljyä
1-2 valkosipulin kynttä
2 tl sokeria tai hunajaa
½ tl muskottia
1 tl kanelia
1 rkl tomaattipyree
400 g jauhelihaa (kokeile lammasta!)
400 g tomaattimurskaa
Suolaa, pippuria ja basilikaa
Béchamel kastike
100 g voita
100 g vehnäjauhoja
7,5 dl maitoa
Pippuria
Ripaus muskottia
100 g raastettua parmesania
3 kananmunan keltuaista
Tee näin:
Hienonna sipuli ja kuullota öljyssä pannulla. Lisää hienonnettu valkosipuli, timjami, sokeri/hunaja, jonka jälkeen lisää liha ja ruskista. Lisää tomaattipyre ja tomaattimurska sekä loput mausteet ja anna kastikkeen hautua.
Kuori perunat ja sipulit ja viipaloi ne ohuiksi viipaleiksi. Sekoita niihin kaikki mausteet ja paista uunivuoassa 200 asteessa n. 20 min.
Viipaloi munakoiso ja kurpitsa/kesäkurpitsa myös ohuiksi viipaleiksi, sekoita mausteet viipaloitujen kasvisten päälle ja lisää ne pellille perunoiden ja sipulien päälle. Voit halutessasi itkettää munakoisoviipaleet ennen maustamista lisäämällä ripauksen suolaa viipaleiden päälle, odota 10 min ja taputtele ylimääräinen neste pois munakoisojen päältä talouspaperilla. Anna kasvisten pehmetä uunissa vielä toisen 20 minuuttia.
Béchamel kastike
Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä. Lisää jauhot ja anna jauhojen paistua pieni hetki (jauhoja ei tule ruskistaa), lisää joukkoon maito vähän kerrallaan nauhana koko ajan sekoittaen. Lisää mausteet, juustoraaste ja kananmunankeltuaiset, älä kiehauta. Sekoita n. 1/3 bechamel kastikkeesta lihakastikkeen joukkoon ja kaada lihakastike uunivuokaan kasvisten päälle.
Lisää loput valkokastikkeesta päälle ja raasta n. 50 g parmesania pinnalle. Anna Mousakan paistua uunin keskitasolla 180 asteessa n. 35-40 min. Vuokaruoka on valmis kun pinta on saanut kullanhohtoisen värin ja keittiön tuoksut huumaavat. Malta vielä hetki ja anna valmiin mousakan vetäytyä rauhassa uunin jälkeen vielä n. 15 min, ennen kuin kutsut perheen pöytään.

Souvlaki
Ainekset
500 g possua tai broileria reiluina palasina
1 dl oliiviöljyä
1/2 sitruunan mehu
1 tl juustokuminaa
Oregano
2 valkosipulin kynttä
Fetadippiin
1 pkt fetajuustoa
n. 1-2 dl ranskankermaa
1-2 valkosipulin kynttä
1 tl hunajaa
1/2 sitruunan mehu & tilkka oliivilöjyä, pippuria maun mukaan
Tee näin:
Sekoita kaikki ainekset marinadiksi, ja lisää lihapalat maustumaan vähintään tunniksi, mielellään yön yli. Marinoidut lihat pujotetaan grilivartaaseen ja grillataan kypsiksi. Voila! Grillaa souvlaki-vartaiden lisukkeeksi tuoreita vihanneksia, kuten paprikaa, sipulia ja kesäkurpitsaa ja tarjoile tuoreen pitaleivän, kreikkalaisen salaatin sekä itsetehdyn fetadipin kanssa.
Fetadippi valmistuu nopsaan lisäämällä kaikki ainekset tehosekoittimeen – surauta dippi sileäksi ja lisää koristeeksi pinnalle tilkka öliiviöljyä ja vaikkapa tuoreita mintun tai timjamin lehtiä. Voit tarjota vieraille näiden herkkujen jälkeen kreikkalaisen frappen palanpainikkeesi, ohjeen löydät täältä!

Keftedes eli kreikkalaiset lihapullat
Ainekset
800 g naudan jauhelihaa
3 sipulia
4-5 valkosipulin kynttä
50 ml hyvää oliiviöljyä
pieni pala vaaleaa leipää/1 sämpylä
1 rkl valkoviinietikkaa
2 pientä munaa
1½ rkl kreikkalaista mausteseosta, voit myös sekoittaa mausteita mielesi mukaan: esim. timjami, oregano, meirami ja paprikajauhe
2-3 cl ouzoa
1 pieni nippu tuoretta lehtipersiljaa
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
3-4 rkl vehnäjauhoja
150 ml tavallista oliiviöljyä
Tee näin:
Kastele leipäpala/sämpylä ja anna sen kostua. Hienonna sipuli, valkosipuli ja lehtipersilja. Purista leivästä ylimääräinen neste ja murentele se pieniksi muruiksi.
Sekoita näiden joukkoon kulhossa jauheliha, öljy, etikka, kananmunat, mausteet ja leivinjauhe. Sekoita lihapullamassa hyvin ja jätä lepäämään jääkaappiin tunniksi-pariksi.
Pyörittele massasta samankokoisia pyöryköitä, ja pyöräytä lihapullat jauhoissa. Kuumena pannu, lisää paljon oliiviöljyä ja paista lihapullat erissä pannulla kauniin ruskeiksi. Tarjoile keftedes täyteläisen tomaattikastikkeen kanssa tai voit myös tehdä lisukkeeksi lohkoperunoita ja tsatsikia. Nam!

Kreikkalainen salaatti
Ainekset
5 auringon kypsyttämää mehukasta tomaattia
1 vihreä paprika
1 kurkku
1 punasipuli
Kalamataoliiveja
Fetajuustoa (suosittelemme Patrosta tai Filosta!)
Laadukasta oliiviöljyä ja valkoviinietikkaa
Oreganoa, suolaa & pippuria
Tee näin:
Leikkaa tomaatti lohkoiksi, pilko paprika suikaleiksi ja punasipulista ohuita renkaita. Paloittele kurkku ja sekoita kaikki ainekset kulhossa oliivien, oliiviöljyn, valkoviinietikan ja suolan & pippurin kanssa. Laita salaatin päälle feta joko kokonaisena palana kreikkalaisittain, tai murentele käsin ja lisää päälle kuivattua oreganoa sekä tietenkin loraus laadukasta ekstraneitsyt oliiviöljyä.
Mitä muuta herkkua Kreikan lomalla sitä haluaisikaan, kuin paksua kreikkalaista jogurttia hunajalla ja pähkinöillä? Tätä helpompaa jälkiruokaa saa hakea, kevyttä ja herkullista!